Що таке Design Squad та для чого він потрібен?

Чи потрібно розвивати у дітей креативність та інженерне бачення? Безперечно!  Але в якому віці, якими інструментами та за якою методикою це робити найефективніше та найцікавіше для дітей?

Ці та інші питання довго залишалися без відповіді поки в 2007 році в Сполучених Штатах Америки не з’явилося розвивальне шоу для дітей Design Squad на каналі PBS https://www.pbs.org/. Це телевізійне шоу стало першим освітнім проектом для дітей початкової та середньої школи, що популяризує інженерну справу, показуючи що вона доступна, цікава і, не в останню чергу, весела. Телевізійна програма інтегрована в потужну мультиплатформенну ініціативу, яка є джерелом безлічі інтерактивних навчальних матеріалів, які дають дітям поглиблене розуміння наукових концепцій та процесу проектування, надають можливості для розвитку навичок колективної роботи та вирішення практичних проблем. В таких цікавих заняттях інженерів представляється як творчих вирішувачів проблем, які розробляють важливі речі для покращення повсякденного життя людей.

І в американському, і в українському суспільствах панують негативні стереотипи щодо інженерії та інженерів. Багато хто вважає, що це  нервова, жорстка і тільки для хлопчиків справа. Це знеохочує дітей від навіть гіпотетичної можливості розглядати інженерну галузь як галузь потенційної кар’єри.

Результати досліджень WGBH (https://www.wgbh.org/foundation/) показали, що молодь часто має таку думку, тому що вони не мають уявлення або мало уявляють, що таке інженерія і чим насправді займаються інженери. Описуючі інженерну справу оглядачі часто непропорційно підкреслюють надзвичайні навички з математики та точних наук, які потрібно мати щоб стати інженером - це відлякує молодь.

Design Squad як освітній підхід, має на меті наголосити на позитивних аспектах цього поля - що воно є спільним, творчим та соціально значущим. Саме тому в Робоклубі використовуються матеріали та методики Design Squad  з 2016 року і в складі наших освітніх курсів, і як окремі активності під час публічних заходів, проектів та ін.

Так як же працює Design Squad?

Ідеї, які приходять інженерам першими, дуже рідко вирішують проблему.

Замість того, щоб відразу починати їх реалізовувати, вони випробовують різні ідеї навчаються на власних помилках і повторюють спроби, поки ефективне рішення не буде знайдено. Заходи, які впроваджуються інженерами для знаходження рішення називаються процесом проектування.

Процес проектування вбудований в кожне практичне заняття Design Squad. Учнів, що навчаються через практичну діяльність, візуалізація кроків по проектуванню рішення заохочує мислити творчо для вирішення проблеми. Тому першим кроком є визначення проблеми (завдання). Зазвичай, під час занять, викладач розповідає про кілька проблем пов’язаних однією тематикою і пропонує виокремити одну з них, щоб вирішити її.

І тут починається найбурхливіша частина заняття - “мозковий штурм”. Під час цієї активності учасники навчальної групи намагаються відповісти на два питання:

  • якими можуть бути варіанти вирішення цієї проблеми (завдання)?
  • наскільки учасники є креативними і наскільки їх ідеї виходять за межі навчальної аудиторії?

Друге питання - риторичне, тому що межам дитячій фантазії немає і пропоновані рішення можуть бути зовсім несподіваними для викладачів.

“Мозковий штурм” дуже швидко перетікає в наступну фазу проектування - дизайнування рішення. Під час цього обговорення учасники групи мають визначити:

  • Які ідеї для мозкового штурму дійсно можливо реалізувати, враховуючи час, інструменти та матеріали?
  • Які проблеми потрібно буде вирішувати під час реалізації проекту?
  • Як схематичний малюнок може допомогти пояснити ваш дизайн людям, що не були присутні під час обговорення?

Конструювання” - це те, чого всі чекають все заняття! Саме тут можна проявити свою креативність на повну, але методологія Design Squad і викладачі повертають маленьких інженерів до практичної сторони процесу. Їм треба визначатися із двома речами:

  • Які матеріали знадобляться для реалізації рішення?
  • Що можна дізнатися, розглядаючи проекти інших учнів?

Дуже часто під час конструювання стає зрозумілим, що рішення було не продумане до кінця, але це нормально і не треба боятися помилятися - це частина процесу. І для вирішення всіх проблем заплановано окремий етап - Тестування, оцінка і перепроектування.

Тестування передбачає пошук відповідей на безліч запитань, але основні звучать так:

  • Чому хороша ідея продовжувати тестування дизайну?
  • Яку конкретної мети потрібно досягти і як дізнатися, що вона досягнута.
  • Як визначити, що дизайн відповідає критеріям успіху?

Як тільки тестування пройшло успішно треба якомога скоріше розповісти про свій успіх і набутий досвід світові. Хоча почати можна і з колег по навчальній аудиторії.

Поділитися рішенням.

Саме ця частина допомагає розвинути у дітей навички презентації, не боятися ділитися ідеями і допомагати іншим змінювати світ. Коли діти презентують вони акцентують увагу на:

  • Яка найкраща особливість цього конкретного дизайну? Чому?
  • Якими кроки були зроблені  для того, проект працював?
  • Що було найважчим для вирішення?
  • Чи потрібно кілька разів робити щось для того, щоб він працював?
  • Якби було більше часу, як можна покращити цей проект?

Проект Design Squad існує вже не перший рік і така поважна організація як PBS за цей час провела не одне дослідження серед різних цільових груп, які займалися за їхньою методикою.

І результати досліджень вказують, Design Squad має позитивний вплив на розуміння учнями техніки і розвиток позитивного ставлення до технічної творчості. Під час занять діти дізнаються про ключові речі в конструюванні (про електричні ланцюги, природу звукових хвиль, закони Ньютона, силу і тиск повітря тощо). Багато хто з учнів починає вірити в себе після перших мозкових штурмів та презентацій. Й, звісно, після занять стереотипи про техніку і технічні дисципліни отримують нищівну поразку, а інженерна справа вже не здається їм такою нудною.

На дітей має вплив все, що вони бачать і те, що вони не бачать. Заняття в технічних гуртках є менш очевидною справою, ніж заняття танцями чи участь в академічних змаганнях. Особливо це стосується більшості дівчат та їх батьків, які не розглядають такі ролі для себе та своєї дитини, якщо дорослі самі не мають дотичності до ІТ чи інженерної справи.

Design Squad є лише початковою ланкою для вирішення цієї глобальної проблеми, а крім цього також ефективним інструментом для цікавого та результативного навчання для дітей та підлітків.

Читайте також

Воркшопи 2D Animation Adventure успішно завершено

Воркшопи 2D Animation Adventure успішно завершено

22/10/2023
Серія воркшопів "United with 3D" успішно завершена

Серія воркшопів "United with 3D" успішно завершена

22/10/2023
Завершення захопливих подій з Micro:bit

Завершення захопливих подій з Micro:bit

22/10/2023
Серія воркшопів “United with 3D”

Серія воркшопів “United with 3D”

16/10/2023

Контакти

Напишіть нам