Підсумки команди «РобоклубІФ» за 2022 рік

Для команди «РобоклубІФ», як і для інших компаній України, 2022 став роком випробувань, складнощів та водночас згуртованості та міцності.

Війна принесла свої корективи у звичний стиль життя кожного з нас. 24 лютого ми призупинили роботу, але вірили, що зовсім скоро будемо мати змогу та сили працювати. Адже, незважаючи, на обставини, що відбуваються, дітям необхідні щасливе дитинство, спогади та заняття, що розвивають їх особистість. 

У зв‘язку із ситуацією, ми не мали змоги проводити навчання на базі нашого освітнього простору, що знаходиться в інноваційному центрі Promprylad.Renovation. Але знайшли рішення. Допомогу з приміщенням нам запропонували наші добрі друзі «Magic Skills Academy MS» - академія комплексного розвитку дітей. Вже тоді ми побачили, що згуртованість позашкільних освітніх ініціатив міста – це велика сила. Тож, протягом травня та червня команда «РобоклубІФ» відновила заняття з робототехніки у приміщенні цієї академії, обладнаному для безпечного проведення уроків навіть під час повітряної тривоги. Безсумнівно, перші дні навчання не були легкими, але саме це змогло відволікти дітей від ситуації та подарувати їм приємні емоції, нових друзів та корисні навики! 

Вже у серпні ми повернулись на звичну для команди та учнів локацію – Промприлад. Реновація. У нашому просторі ми провели дві зміни традиційного літнього табору SummerRoboCamp, які додали кожному з працівників заряд енергії, сил та мотивацію для ще більших звершень!

У вересні ми традиційно, але враховуючи усі виклики принесені повномасштабною війною, розпочали новий навчальний рік!

Заняття від Робоклубу проводяться також у приватних навчальних закладах Івано-Франківська. Зокрема, у приватному ліцеї  «Перша ластівка». Та у приватній гімназії «Крила». Щотижня учні 1,2 та 3 класів отримують знання з робототехніки, конструюють та програмують на базі Lego Education Wedo 2.0. Робототехніка є одним із найбільш заохочувальних видів діяльності, який допомагає зацікавити дітей в інноваційних технологіях. Саме таке проведення часу допомагає задовольнити потребу у вивченні природничих наук, інженерії, математики. Протягом дня діти займаються шкільними, навчальними дисциплінами, а урок робототехніки стає для них веселим позакласним заняттям, де можна весело провести час, та водночас отримати корисні знання. 

Крім курсів робототехніки й програмування, команда «РобоклубІФ» продовжила виконувати соціальну місію – забезпечення дітей можливістю безкоштовного навчання! Зважаючи на складні обставини та задля підтримки стійкості та ресурсності дітей, їх емоційного стану й розвитку, ми реалізовуємо різні соціальні заходи, корисні проєкти та ініціативи для дітей.

Після повномасштабного вторгнення 24 лютого до Івано-Франківська приїхали безліч сильних та ініціативних людей, які працюють у сфері неформальної освіти. Після низки обговорень, повернення ресурсності самим собі, проходження психологічних тренінгів щодо особливості роботи з дітьми різного віку в цей складний час, спільними зусиллями, великою командою, ми вигадали неймовірний проект. 

За сприяння ГО «Смарт Освіта», «РобоклубІФ» спільно з іншими освітніми ініціативами Івано-Франківська, за підтримки ChildFund Deutschland (Дитячий фонд Німеччини) розпочали проєкт «ФранКоло». Протягом трьох місяців (квітень, травень, червень) внутрішньо-переміщені та місцеві діти безплатно вивчали конструювання, розвивали інженерну думку та просторове, а також відвідали майстер-класи, розвивальні уроки, вивчали англійську та креативне письмо. У рамках ініціативи «ФранКоло» заняття від «РобоклубІФ» відвідали більше 75 дітей.

Для викладачів участь в ініціативах стала можливістю проявити свої здібності в абсолютно нових умовах, відволіктись від негативу, повернутись у звичний ритм життя, навчати дітей та об’єднувати їх цікавими заняттями та веселощами. Одна із викладачів «РобоклубІФ» та, зокрема, викладачка курсів у рамках проєкту, каже: «Початок проєкту «ФранКоло» не був легким. Складність для роботи особливо приносили повітряні тривоги. Але, саме діти мотивують, адже ми бачили їх зацікавленість, бажання навчатись, креативити, - це принесло нам розуміння важливості нашої роботи!».

Також у липні, в рамках ініціативи «ФранКоло», команда ГО «РобоклубІФ» за підтримки ГО "Смарт Освіта", Kinderhilfswerk ChildFund Deutschland та Terre des hommes реалізували ще один важливий проєкт – безплатний літній табір інженерного мейкерства для дітей 8-12 років! Більше 70 дітей взяли участь у таборі, що відбувався у дві зміни, тривалістю два тижні кожна. 

Табір залишив незабутні спогади, цікавий досвід, корисні навички та нових друзів кожній дитині. Старання, розвиток, корисні заняття, командоутворювальні ігри та тепла, дружня атмосфера допомогли нам об’єднати місцевих і приїжджих дітей і створити ще більше коло друзів у Франківську!

«10 днів табору, 10 днів радощів, ігр, конструювання. Це був дивовижно проведений час. Ми з теплом і вдячністю будемо згадувати його. Бо це таке щастя для дитини: йти з винаходом у руках і бачити зацікавленість у перехожих людей. У наших дітей вклали багато праці, а ми отримали ще більше: нові друзі, круті вироби, багато нових ідей і найголовніше – посмішки дітей», – відгук однієї з батьків учасника табору.

Восени команда «РобоклубІФ» продовжила роботу у проєкті «ФранКоло» за сприяння ГО «Смарт Освіта» за фінансової допомоги EDUCO та створила нові освітні напрями для дітей:

 1. Курс "Електрика - це просто. Слідами Фарадея" для дітей від 12 років. Під час занять діти вивчають електричні процеси і явища та їх прояви у повсякденному житті. Навчальна група складається з 8 дітей.

2. Курс "Основи програмування у середовищі Scratch". На цьому курсі діти навчаються у двох групах за рівнем володіння програмою: початківець та впевнений користувач. У вивченні Scratch беруть участь 20 дітей, віком 8-12 років.

У жовтні командою «РобоклубІФ» був реалізований ще один важливий проєкт – серія маленьких освітніх грантів в рамках загальноєвропейської ініціативи Meet and Code.

Ми провели дві серії безплатних воркшопів по створенню 2D-анімацій у програмному середовищі Dragon Bones для дітей 11-14 років та дві безплатні події по 3D-друку та 3D-технологіям для дітей 12-16 років. Також, у співпраці з кафедрою математики та інформатики і методики навчання ПНУ ім. В.Стефаника реалізували онлайн хакатон "Scratch - генератори добра"!

Також команда «РобоклубІФ» долучилась до реалізації проєкту «Освіта у надзвичайних ситуаціях». Цей проект ми реалізуємо за підтримки ГО «Д.О.М.48.24» та благодійної організації Street Child UK, разом з багатьма іншими освітніми ініціативами міста та області. У рамках проєкту на базі освітнього простору «РобоклубІФ» займається більше 150 дітей та підлітків з усієї країни, командою вже проведено:

  • 24 зустрічі з підлітками 10-16 років у дискусійному клубі, на різні теми що стосуються громадянської освіти;
  • 10 майстер-класів з інженерного мейкерства;
  • повторювальний курс «Впевнений користувач ПК», що являє собою модуль з шести занять з інформатики, наразі триває навчання у третьому наборі;
  • додаткові навчальні консультації для учнів старших класів з фізики, математики, інформатики. Проведено більше 40 годин;
  • додаткові заняття з української мови для молодших школярів. Вже відбулось 20 занять;
  • психологічний тренінг для підлітків;
  • святкові події : квести, перегляд фільмів;
  • два заняття з мінної безпеки.

Спільно, великою командою однодумців, ми вкладаємо усі наші сили для організацій різноманітних подій, реалізовуємо корисні ініціативи, створюємо нові можливості. Все це задля підтримки стійкості та ресурсності школярів у такий нелегкий час.

Для кожного з нас цей рік був нелегким. Але, складні обставини згуртовують людей та допомагають здійснити нові плани, досягти нових висот і разом діяти задля покращення роботи!

Дякуємо партнерам та викладачам за старанну, злагоджену працю, любов до дітей та бажання працювати й розвивати нашу країну та молоде покоління! 

Попереду ще багато планів та ідей, які, безсумнівно, здійсняться, адже спільна, командна й дружня робота завжди приносить успіх! Нехай 2023 принесе нам усім спокій, мир, здійснення мрій та найголовніше - перемогу!

Читайте також

Воркшопи 2D Animation Adventure успішно завершено

Воркшопи 2D Animation Adventure успішно завершено

22/10/2023
Серія воркшопів "United with 3D" успішно завершена

Серія воркшопів "United with 3D" успішно завершена

22/10/2023
Завершення захопливих подій з Micro:bit

Завершення захопливих подій з Micro:bit

22/10/2023
Серія воркшопів “United with 3D”

Серія воркшопів “United with 3D”

16/10/2023

Контакти

Напишіть нам